Woord van de Voorzitter

Beste lid, bondgenoot, vriend, …

Op zaterdag 20 Mei waren we allemaal verenigd om Pride te vieren.
❤️ Liefde is liefde. ❤️ Terwijl we vaak horen dat we in België allemaal gelijk zijn, wordt ons ook gevraagd waarom we nog een Pride nodig hebben?

Feiten:

Ja, België staat wereldwijd bekend als een van de voorlopers op het gebied van LGBTQIA+ rechten. We staan tweede op de ILGA ranglijst.

Ja, de protesten in New York na de inval van de politie in de homobar Stonewall Inn in 1969 waren een keerpunt in de geschiedenis. Sindsdien is er veel vooruitgang geboekt dankzij moedige activisten, die opkwamen tegen het onrecht waarmee zij werden geconfronteerd op het gebied van LGBTQIA+-rechten.

Maar helaas worden queer people wereldwijd nog te vaak geconfronteerd met uitsluiting, discriminatie, haat en zelfs geweld.  Ja, ook in België.

Pride benadrukt de noodzaak van gelijkheid voor iedereen, overal ter wereld.

Dus ja, Pride is ontstaan uit protest en zolang protest nodig is, hebben we nog steeds een Pride nodig.

Juist omdat het niet voor iedereen veilig of haalbaar is om de straat op te gaan en zich te laten horen, laat staan zichzelf te zijn.

En ja, Pride is een feest om ons te herinneren aan een lange reis die nog niet voorbij is en waarschijnlijk ook nooit voorbij zal zijn.

Ja, Pride-activiteiten gaan gepaard met muziek, wat niet betekent dat het alleen maar feest is. Pride is in de eerste plaats een protest, maar Pride is ook een feest.

Homorechten zijn mensenrechten en iedereen heeft het recht om vrij te zijn en te houden van wie je wilt. Ongeacht gender of seksuele geaardheid. Dat is zeker het vieren waard!

Beste lid, bondgenoot, vriend…

Het is bijna die ene dag, de dag waarop we terugkijken op het afgelopen jaar en vooruitkijken naar Nieuwe Avonturen in 2023.

Voordat we aan die dag toekomen, wilden wij jullie een vrolijk kerstfeest wensen. Hopelijk geeft het u de gelegenheid om te genieten van de warmte van elkaars gezelschap rond een tafel vol kaarsen, liefde, respect en waardigheid.

Denkt u er ook aan hoe we diegenen kunnen helpen die niet zo fortuinlijk zijn en van onze vrijgevigheid zouden kunnen genieten.

Hiermee sluiten wij het jaar 2022 voor Open@Work af en kijken al uit naar het omslaan van de eerste bladzijde van 2023. Wij hopen jullie te zien in dat nieuwe hoofdstuk, om met elkaar samen te werken en meer diverse en inclusieve werkplekken te creëren.

We wensen u en uw familie het allerbeste!

Sven Vandyck, voorzitter OpenWork
Administrators Kathleen Van Nuffel, Christophe De Mey & Freddy Van Eeckhout

Eindelijk, na twee lange jaren zonder een Belgian Pride, zijn we blij te kunnen aankondigen dat Open@Work op 21 mei 2022 trots zal deelnemen aan de Belgian Pride.

Het thema van dit jaar is “OPEN”! Het klinkt als een oproep tot meer inclusiviteit, respect en gelijkheid voor LGBTI+-mensen. Laten we ons openstellen voor de ander, voor zijn respect, zijn instemming, maar ook voor cultuur en feest!

Zoals jullie allemaal weten of niet, is Open@Work, het intercompany platform dat voortdurend het belang van een inclusieve en diverse werkplek voor onze LGBT+ gemeenschap promoot.

Veel van onze medeleden, zoals Accenture, Actiris, Arcadis, AXA, BELDEFRAC, Deloitte, Fiscalité Brussels, GSK, LDIA, Pfizer, Proximus, Toyota, Trainbow Belgium, UCB, (…)zullen dit jaar deelnemen achter de banner van “Proud to be Open@Work”.

Beste leden, vrienden en bondgenoten,

Nu de feestdagen beginnen, de nachten kouder worden, de kaarten vol beste wensen worden rondgestuurd en we allemaal dromen van een gezond en restrictievrij 2022, is het tijd voor mij om deze korte brief met jullie te delen.

Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat 2021 een zeer uitdagend jaar is geweest. Terwijl we ons allemaal moesten aanpassen aan de nieuwe manier van werken en we gehoopt hadden weer ten volle te kunnen genieten van een leven zonder vaccinatiecertificaten of mondmaskers, bleek het toch iets anders te zijn.

Nu is ‘anders’ niet altijd zo slecht. Sommigen van ons ontdekten een passie voor koken, zijn blij dat ze meer tijd met hun kinderen konden doorbrengen, begonnen te schilderen, lazen opnieuw hun oude Harry Potter-boeken en…

Helaas was meer thuiswerken en minder in contact zijn met je collega’s niet het beste voor ons allemaal. Veel mensen hadden het moeilijk omdat ze plotseling helemaal alleen kwamen te staan met beperkte sociale interacties en de veilige en inclusieve werkomgeving misten.

Een veilige ruimte lijkt meer dan ooit zo belangrijk en dit voor alle mensen, vooral diegenen die tot een minderheid behoren. Daarom wil ik voor het nieuwe jaar een beroep doen op jullie kennis, kracht, interesse en energie om te creëren en ervoor te zorgen dat elke LGBTQIA+ toegang heeft tot zo’n veilige en inclusieve werkruimte.

Laten we andere organisaties en bedrijven inspireren en helpen om hetzelfde te doen. Niet omdat het mooi is, maar omdat het gewoon ‘the right thing to do’ is. Ieder van ons verdient een ruimte waar hij zichzelf kan zijn en ik ben ervan overtuigd dat als we dit kunnen bereiken, de ‘sky the limit’ zal zijn.

Dus, met dat positieve gevoel wil ik deze brief eindigen met u een fantastisch feestseizoen en een geweldig nieuwjaar te wensen. Ik hoop jullie binnenkort in levenden lijve te kunnen zien, maar tot die tijd stuur ik jullie een dikke en warme virtuele knuffel.

Groetjes,
Sven, Voorzitter

Om de kracht van diversiteit in onze samenleving, organisaties en bedrijven te omarmen, moeten we ons richten op het belang van inclusie. Met Open@Work promoten we voortdurend het belang van een inclusieve en diverse werkplek voor onze LGBT+ gemeenschap.

Met de komende IDAHOT-vieringen willen we dankbaar zijn voor de vooruitgang die de samenleving heeft geboekt op het gebied van inclusie & diversiteit voor LGBT+ mensen. Er is echter nog veel werk te doen en elke dag ontstaan nieuwe uitdagingen. Sluit u daarom aan, om samen met Open@Work en haar 23 lid-organisaties veilige en inclusieve werkomgeving te creëren voor iedereen.

“Het blijft afwegen: out ik me of niet?”

Je kan je afvragen: waar moeten we nu nog voor strijden?’, zegt Sven Vandyck, werkzaam bij Accenture en oprichter van Open@Work, een vzw die bedrijven wil stimuleren in hun rangen een netwerk voor LGBTQ-medewerkers op te richten. Onder meer BNP Paribas Fortis, UCB en Defensie deden dat al. ‘Omdat discriminatie dagelijks in verschillende vormen gebeurt. Helaas moet iets choquerend gebeuren om de aandacht erop te richten.’

De werksfeer speelt een belangrijke rol omdat we daar zoveel tijd spenderen, zegt Vandyck. ‘Bedrijfsleiders vragen me weleens wat de businesscase is om hier aandacht aan te besteden. De rekening is snel gemaakt als mensen daardoor bij een bedrijf willen blijven. Je hoort in exitgesprekken dat mensen ergens weg willen omdat ze niet zichzelf kunnen zijn. Bedrijven moeten extern een signaal geven dat ze tolerant zijn. Maar het moet meer zijn dan ‘pinkwashing’, ook intern moeten ze een inclusieve visie hebben.’

Als mensen niet gewoon kunnen vertellen dat ze een partner van hetzelfde geslacht hebben, riskeer je dat ze weer in de kast kruipen, terwijl ze er misschien net zijn uitgekomen tijdens hun studies.’ Maar ook foute grappen zijn hardnekkig. ‘Ik hoorde pas het verhaal van een werknemer die elke dag na zijn lunchpauze op zijn scherm een post-it vond met ‘homo!’ erop. Dan kan je zeggen: ‘Ach, haha.’ Maar je voelt je wel geviseerd. Dat is geen fysiek geweld, maar het kan ook escaleren.’

Interview De Tijd van 13 maart 2021